skip to Main Content
3D принт – революция в медицината

3D принт – революция в медицината

Техники за 3D печат и сканиране ще правят напълно приспособими изкуствените крайници.

Днес част от революционния процес от канадското социалното предприятие с нестопанска цел е производството на протези с високо качество за деца и млади хора, като методът е по-бърз, отколкото конвенционалният метод на гипсова отливка – с помощта на 3D принтер и други 3D технологии.

Световната здравна организация изчислява, че 30 милиона души в страните с ниски доходи имат нужда от протезни крайници. Има надежда, че 3D сканирането и отпечатването може да помогнат.

Съвременните техники в развития свят подпомагат производството на 3D протези, които действително се използват в помощ на пациенти.  В проучването, организирано за тестване на тези протези, са участвали 60 камбоджански деца и млади хора. Процесът може да комбинира сканиране, моделиране и 3D технологии за производство на два вида протези: тибиални (под коляното) и за протезиране на части от глезена.

Компютърният процес позволява на медицинския персонал да съхранява проектите под формата на файлове, да споделят с колегите си проведените прегледи, както и да поддържа история на пациента. Клиничното проучване на 3D технологии за производство на протези за долен крайник, е билo проведенo в три развиващи се страни. То е първият по рода си в такъв мащаб.

В развития свят, една четвърт от протезите в клиниките, които се произвеждат с конвенционални гипсови отливки, обикновено отнемат между една до две седмици, за да се доставят.  Идеята е да се заменят с компютърен дизайн, компютърно производствено оборудване за поръчка, което ще позволи да бъдат доставяни в рамките на 2 дни.

Компанията, която доставя оборудване за изработвани по поръчка протези и обувки от около 30 години, прогнозира, че 3D технологията ще се използва в почти всички области на медицината в рамките на следващите 10 години.

3D принтът има „трансформиращ ефект върху медицинската индустрия“ и по-специално сектора на протези. Джо Кемптън, анализатор от глобалния отдел по маркетинг на фирмата изчислява, че общите разходи за 3D принт, включително принтери, материали и услуги са за около 947 милиона USD $ през 2016 г., но ще нараснат до $ 1.6 милиарда до 2018 година.

„3D принтирането на протези се използва все повече и повече в болници и клиники по света“, казва Кемптън.

„Способността бързо да се ремонтира и да се адаптира всяка част от протезите е изключително полезна, особено при промените на тялото, напр. при растежа на децата.“

 

Източник: https://www.theguardian.com

Back To Top