skip to Main Content
Медицински роботи

Медицински роботи

Роботите могат да подобрят точността в хирургията, което прави операциите с роботи по-малко агресивни и улеснява възстановяването; те могат да следят жизнените показатели и да подобрят качеството на живот. Предизвикателството е да се спечели доверието на пациентите.

Коли без шофьори? Робо-ченгета? Прототипите са в eксплоатация. Но колко хора биха искали да легнат на операионната маса под Робо-хирург?

Това може да изглежда като решение от научно-фантастичен роман от Олдъс Хъксли, но вече е реалност. От 2000 г. насам повече от два милиона операции по света са били изпълнени от около 3 000 хирургически робота. Въпреки че всеки от тях заема много пространство, техните „ръце“ са супер-малки, с високо прецизни инструменти. Иноваторите се надпреварват да създадат следващо поколение хирургически роботи, които да помогнат в борбата с раковите заболявания.

Повечето хора си представят образа на роботите като от „Междузвездни войни“, но те по-скоро са като роботите, използвани за изграждане на автомобил. Роботите не правят операции сами, те са по-скоро инструмент за хирурзите, тъй като предлагат по-голяма точност, отколкото ръчните инструменти, особено в трудни за достъп части на тялото – например в близост до гръбначния мозък. Помагат също и за по-бързо възстановяване след това.

За да може един компютър да извърши нещо интелигентно, той трябва да бъде в състояние да види какво се случва. Това не е толкова трудно в структурирана среда, но човекът на операционната маса е една голяма каша и за компютъра е много трудно да вземе правилно решение. Въпреки това, има бъдеще и за автономни роботи, асистиращи на хирурзи.

Първоначално целта на робота „Да Винчи“ е била да помага на хирург, който се е грижил за болни деца в Либерия или ранени войници в Афганистан. Поради финансови, технологични и комуникационни причини е сложен край на проекта. Сега перспективата на медицинската роботиката се крие в улесняването на действията на човека-специалист, за постигане на по-бързи и по-точни резултати. Роботи в дома на трудноподвижни пациенти могат да предложат допълнителна помощ – хранене, придвижване и медикаментозно лечение.

За хирурзите, които често обезпечават развитието на тези роботи, ползите от една машина, като системата „Да Винчи“, са многобройни. „Естественият инстинкт на един хирург е да работи със собствените си ръце. Да седи на конзолата и да се взира в екрана, за да контролира робота изисква известно привикване“, казва Пардип Кумар, консултант хирург по урология в „Кингс Марсдън“, Лондон, който редовно работи с помощта на робота „Да Винчи“. „В състояние съм да извършва повече операции, по-бързо и успешно, отколкото мога да си мечтая.“

„За физическите изисквания по време на операцията не се говори много“, казва Кумар. „Мисията ми като хирург е да помагам на хората, но напрежението в шията, раменете и гърба затрудняват работата ми. Въпреки това, операция с помощта на робот означава, че мога да продължа да работя още по-дълго, отколкото си мислех. “

https://www.theguardian.com

Back To Top