skip to Main Content
Сензори

Сензори

Миниатюрните сензори имат голямо влияние върху живота ни. Във всеки един момент, всеки ден тези малки, но съществени технологии превръщат потоците от данни в решения, променящи живота.

Ползите могат да бъдат огромни. През последните години сензорите са направили своя най-голям прогрес – те са като искра в двигателя на Internet of Things (IoT). Стотици милиарди сензори вече са вградени в огромен брой обекти, позволяващи всичко – от сложни устройства с приложение в здравеопазването, които дистанционно следят сърдечния ритъм и приема на лекарства, до системи, които проследяват изгубените ключове, изключват фурната от вашия смартфон или ви помагат да се грижите за цветята вкъщи.

Това е само началото.

„Следващата стъпка в тази нова ера на мета данните е, че ще видим модели, за които никой не знаеше, че съществуват“, казва Брайън Рим, главен инженер в областта на сензорите в TE Connectivity. „Сензорите бързо ни пренасят на място, където можем да събираме, синтезираме и разбираме огромни количества данни много бързо.“ И тъй като по-интелигентните обекти стават повсеместно взаимосвързани, ще се създаде нов свят на възможности от по-големите и по-богати данни, за да може тези устройства да се произвеждат. Изследователи в редица индустрии потенциално могат да предоставят по-точни прогнози и прозрения, свързани със света около нас – но само ако успеят да съберат и разберат информацията, която преминава през сензорите.

В развиващите се икономики в целия свят сензорно задвижваните технологии могат да насърчат социално-икономическото развитие и да увеличат способността на страната да се конкурира на световната сцена. В Портландския държавен университет учените работят по редица проекти, предназначени да подпомогнат живота в трудна за обитание среда и да привлекат вниманието към това, което лабораторията нарича „Internet of Broken Things“. Мониторите им сe използват в проекти, вариращи от водни помпи в Кения, до инсталации за готвене в Индия и филтри за вода в Индонезия. По подобен начин в малките ферми във Виетнам „интелигентното земеделие“ се използва за подобряване на ефективността на производството, защита на посевите срещу вредители и промени в метеорологичните условия, както и за повишаване на качеството на отглежданата реколта. Сензорите наблюдават нивата на напояване, количеството на торове и температурните колебания, както и намаляването на разходите и риска от заболяване.

За много експерти, тези мета разработки са най-вълнуващото развитие в сензорите. „Лесно е да се развълнуваш от новите разработки в сензорната технология, но тогава ще изпуснеш голямата картина“, казва Крис Кърран, главен технолог от PricewaterhouseCoopers. „Истинското предимство – и най-голямото предизвикателство – ще дойде от използването на данните и получаването на стойност от информацията, която събират те. Те са ключовете към царството. “

Целта на всеки датчик е доста проста: да събере информация (вибрации, температура, налягане, напрежение), които могат да бъдат захранени в алгоритми и анализи за по-добро вземане на решения в реално време. Колкото повече данни събират сензорите, толкова по-добър е анализът на тази информация в реално време. Сензорите първоначално са разработени за големи и скъпи промишлени платформи, като реактивни двигатели, които помагат да се открият дефектни части в продуктите седмици, преди те всъщност да се развалят. „Повечето приложения на сензори са в системите за безопасност“, казва Стив Мерк, президент на транспортните решения в TE Connectivity. – После ще намерят своето място в други индустрии.

Устройствата, оборудвани със сензори, вече генерират огромно количество данни. Промишлените експерти смятат, че всеки ден създаваме толкова информация, колкото е генерирана от зората на цивилизацията до 2003 г. Някои експерти дори вярват, че 90% от световните данни са създадени само през последните две години. Сега, повече от всякога, анализите в реално време станаха жизненоважни, тъй като данните, задвижвани от данни, продължават да подчертават нова ефективност в начина, по който работим и произвеждаме стоки.

Боб Бърмли, управляващ директор на Pegasus Global Holdings, фирма за разработване на технологии от Вашингтон, казва: „Сензорите се превръщат в платформа, на която можем да изградим цяла гама от възможности.“

Сензорите вече са добре утвърдени в света на медицината, където се използват ежедневно в много болници, за да наблюдават информация, критична за работата на оборудването и грижата за пациента. В диализното оборудване, например, датчиците за налягане и температура наблюдават критичните параметри, които спомагат за поддържането на кръвообращението на пациентите.

Сензорите също са част от по-голямата тенденция за преместване на здравните грижи в дома, отчасти защото близо 13 милиона възрастни живеят сами в Съединените щати, според ClearCare, производител на софтуера за домашни грижи в Сан Франциско. Медицинските компании се надяват, че тези устройства, базирани на сензори, ще позволят на възрастните хора да запазят своята независимост по-дълго, като намалят разходите, свързани с професионалните служители. Тези инструменти могат да приемат редица форми: чорапи, които следят ходенето на човек, устройства под възглавници, които записват колко часа някой е спал, дори малки стикери върху кожата, които измерват температурата на тялото. Тази критична информация ще бъде предадена обратно на медицински работник, който може да реагира, ако нещо не изглежда съвсем нормално.

Подобен мониторинг може да се направи в движение за всичко: от кръвното налягане до нивото на глюкозата, като се предотвратят потенциално увреждащи или фатални събития.

„Човешкото тяло вече е като суперкомпютър, със сензорни входове отвсякъде“. „Скоро ще можем да измерим нещата, които дори не знаем, че тялото прави. Колкото повече от тях можем да регистрираме и измерим, толкова по-добра картина за здравето на пациента ще имаме. “

Източник: https://www.wired.com

Back To Top